• Tehnologia de constructie

Tehnologii diferite

Pentru noi exista numai o singura tehnologie de constructie si aceasta este cea din lemn. Chiar daca lemnul este ascuns in multe sisteme constuctive, el este materialul principal pe care il folosim la toate tehnologiile oferite. Lemnul este acel material care il folosim minim, ca partea structurala de rezistenta.

Tehnologiile cele mai fregventa folosite la constructiile din lemn sunt:

► Constructii care folosesc o structura din lemn, urmat de folosirea in interiorul ei cu materiale izolante si placate pe exterior si interior cu diferite placi moderne de constructii. Astfel o casa realizata si finalizata nu se mai diversifica de la constructiile clasice, dar au multe avantaje ecologice si economice.

► Constructii care folosesc lemnul ca barne din lemn profilat si montate una peste celelat, astfel devenind constructie compacta din lemn. Ea are proprietaea cea mai puternica contra miscariilor seismice ca cutremur. Avand o masa mare ele se pot folosi si cu lemnul la vederea sau ca si sistemul numai cu o structura de rezistenta din lemn, se pot placa cu diferite materiale de izolatie sau de constructii. In mare barnele se prelucreaza prin chertare pentru a aigura stabilitatea lor intre ele.

► Constructii mai moderne folosesc astazi panouri masive si prefabricate din lemn. Aici se ofera mai multe tehnologi de imbinare a friselor sau scandurilor din lemn sub panouri masive din lemn. Cele mai ecologice sunt accelea care nu folosesc lianti chimici pentru incleiere si imbinarea se face mecanic cu cuie din aluminiu sau dibluri si suruburi din lemn. Taote aceste sisteme sunt relativ noi si necesita masini mari in productie si de prelucrare. Avantajele lor sunt, panourile masive din lemn care au anumite prorietati pozitive ecologice adica: aici se poate folosi si piese din lemn la o calitate mai redusa, dar ele imbinate ca panouri masive au proprietati inalte structurale si nu numai.

► Mai exista si alte sisteme constructive care sa folosit mai mult in trecut si foarte rar se mai foloseste aceasta tehnologie. Aceasta este o tehnologie la care se construieste structura de rezistenta din cadre de lemn care sa reflecta si o arhitectura specifica. Volumul intre aceste cadre in mare se zideste cu materiale masive si izolante. Fiind o tehnolgie cu o importanta mare arhitecturiala nu prea se preteaza sa se placheze cu placi moderne de constructie si astfel nu garanteaza coeficient avansate pentru reducerea constumului de energie. Aceasta tehnolgie este buna de cunosut pentru acei care renoveaza sau restarueaza constructiile vechi.